20/11/15

Ποίηση Παρασκευής-Γιώργος Σεφέρης

20 Νοεμβρίου 2015

Σήμερα η απαγγελία της ποίησης αφιερώνεται στη μνήμη των θυμάτων όλων των τρομοκρατικών επιθέσεων, καθώς και στη μνήμη των προσφύγων που στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από την κόλαση δεν πρόλαβαν να φτάσουν στον δικό τους παράδεισο.
Γιώργος Σεφέρης (1900-1971)
Ο Σεφέρης από νεαρή ηλικία μας λέει ότι χάσαμε την παιδική μας αθωότητα γιατί "οι άλλοι, για την ευκολία τους να σε καταλαβαίνουν σ' έμαθαν να μιλάς όπως εκείνοι". Μας λέει ότι η αξία του καθενός μας είναι "ο τρόπος που ο καθένας καταφέρνει να βγαίνει από τον εαυτό του". Το σπίτι δεν είναι φτιαγμένο μόνο με πέτρες και ξύλα, είναι και από το αίμα του κόκορα που σφάξαμε στα θεμέλια, είναι το συναίσθημα που κρατά το σπιτικό να μην πέσει.
Στην ποίηση του  Σεφέρη τα ιστορικά βιώματα συνυπάρχουν με υπαρξιακές κορυφώσεις. Στα ποιήματά του φτάνει ένας απόηχος από αναπολήσεις, σπαραγμούς,  εθνικές μνήμες.

Παντούμ [ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ :μαλαισ. λ. pantoum = είδος ποίησης]
Το παντούμ είναι είδος ποίησης που ξεκίνησε απ` τη Μαλαισία και καθιερώθηκε στην Ευρώπη απ` τον Ουγκό· αποτελείται από τετράστιχες στροφές με σταυρωτή ομοιοκαταληξία, ο δεύτερος και ο τέταρτος στίχος κάθε στροφής γίνονται ο πρώτος και ο τρίτος της επόμενης, τέλος ο τέταρτος στίχος της τελευταίας στροφής είναι ο ίδιος με τον πρώτο.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου