12/12/13

Αθλοπαιδιές στ' Δημοτικού-α' Γυμνασίου

Στις 2 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια μίας ηλιόλουστης μέρας, οι μαθητές της στ' δημοτικού και της α' γυμνασίου έτρεξαν και διασκέδασαν με την ψυχή με τις δραστηριότητες που ετοίμασε για αυτούς ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής του γυμνασίου Σήφης Κασσάκης. Μαθητές και εκπαιδευτικοί και από τις δύο βαθμίδες συνεργάστηκαν προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η πρωτοβουλία. Με αυτόν τον τρόπο δόθηκε μία πολύ καλή ευκαιρία, εκτός από διασκέδαση, να βιώσουν τα παιδιά δύο διαφορετικών βαθμίδων την εμπειρία της συνεργασίας με άτομα, διαφορετικής ηλικίας με στόχο τη χαρά και, γιατί όχι, τη νίκη της ομάδας τους. Στο κείμενο που ακολουθεί μετά τις φωτογραφίες ο κος Κασσάκης αναλύει το σκεπτικό της πρωτοβουλίας αυτής.




















Ομαλή μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο

Η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο είναι μια σημαντική αλλαγή στη ζωή των παιδιών, που ως εκπαιδευτικοί και γονείς δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε.
Υπάρχουν αντικειμενικές διαφορές Δημοτικού-Γυμνασίου. Περισσότεροι καθηγητές, περισσότερα μαθήματα, δουλειά στο σπίτι, εξετάσεις, εργασίες, περισσότερες δραστηριότητες και συνεπώς ευθύνες. Για τον λόγο αυτό έχουν εκπονηθεί από ειδικούς παιδαγωγούς και σχολικούς συμβούλους αρκετά ερευνητικά προγράμματα, που έχουν σαν στόχο να κατανοήσει η σχολική κοινότητα πώς βιώνουν και πώς αντιμετωπίζουν οι μαθητές αυτή τη μετάβαση. Μια από τις πρόσφατες έρευνες που έγινε στα Δωδεκάνησα έδειξε ότι: οι μαθητές υφίστανται σοκ μετάβασης από τη μια βαθμίδα στην άλλη. Αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες με τα διαγωνίσματα (63%), την ποσότητα της ύλης (59%) και την αλλαγή της δομής της παρέας τους (43%). Είναι λοιπόν απόλυτα φυσιολογικό κάποια από τα παιδιά της πρώτης τάξης του Γυμνασίου να εμφανίσουν  δυσκολίες προσαρμογής στα νέα δεδομένα, συνήθως από την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν από ένα μήνα μέχρι και ολόκληρη τη φοίτηση του παιδιού στο Γυμνάσιο, εάν δεν λάβουν την απαραίτητη στήριξη εγκαίρως και εάν η μετάβασή τους από το δημοτικό στο γυμνάσιο δεν είναι ομαλή.
Για τους παραπάνω λόγους το σχολείο μας, για τη φετινή σχολική χρονιά, έχει οργανώσει το πρόγραμμα «Ομαλή μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο». Στόχος  του είναι να αποφορτιστούν συναισθηματικά οι μαθητές του δημοτικού, να γνωρίσουν και να κατανοήσουν το πνεύμα και τις απαιτήσεις της επόμενης βαθμίδας, να γνωρίσουν και να συνεργαστούν με καθηγητές του γυμνασίου, ανεξάρτητα εάν συνεχίσουν να  φοιτούν στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Μια  από τις δράσεις που αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί τη φετινή σχολική χρονιά είναι η ενεργός συμμετοχή των μαθητών του δημοτικού στο περιοδικό του γυμνασίου «Μέρες Σχολείου». Η συμμετοχή των παιδιών είναι φυσικά προαιρετική. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές που το επιθυμούν να αναδείξουν τα ταλέντα τους, να προβάλουν τα ενδιαφέροντά τους, να καλλιεργήσουν τη σκέψη τους και τον γραπτό τους λόγο. 
Κασσάκης Σήφης ΚΦΑ
Υπεύθυνος σύνταξης περιοδικού «Μέρες Σχολείο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου