7/1/12

Fast food: Έχει πλεονεκτήματα;

ΑΠΟΨΕΙΣ…ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ

Supersize me

Οι περισσότεροι από εμάς θα έχουν, κατά καιρούς, σκεφτεί αν κάποια πιάτα του σύγχρονου φαστφούντ μπορούν να θεωρηθούν εξίσου υγιεινά με αντίστοιχα πιάτα που θα τρώγαμε στο σπίτι μας ή, τουλάχιστον, όχι πολύ πιο ανθυγιεινά από αυτά.
Επίσης, παίζει ρόλο ο μεγάλος αριθμός εστιατορίων φαστφούντ σε μία περιοχή στη συχνή επιλογή των κατοίκων να καταναλώσουν τέτοιο φαγητό ή όχι; Τέλος, ποια είναι τα γενικά χαρακτηριστικά της σωστής διατροφής ενός παιδιού; Η ομάδα της Άριας Στάθη ανέλαβε να απαντήσει σε όλα αυτά τα ερωτήματα μετά την προβολή του ντοκυμαντέρ "Supersize Me". Τα κείμενα των παιδιών παρουσιάστηκαν και στους υπόλοιπους συμμετέχοντες στον κύκλο κινηματογράφου.

1.    Ποια φαγητά μπορούμε να παραγγέλνουμε άφοβα από γνωστές αλυσίδες φαστφούντ; 

Γενικά, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τα πολλά φαστφούντ. Η μια στις τόσες κατανάλωσή τους, όμως, δεν κάνει κακό. Και αν πάμε σε μία από τις γνωστές, ή όχι και τόσο γνωστές, αλυσίδες εστιατορίων φαστφούντ, τι θα πρέπει να παραγγείλουμε; Ακολουθεί ένας οδηγός με πρακτικές συμβουλές που νομίζουμε ότι θα καλύψει όλες τις ανάγκες.

Αρχικά, στα McDonalds για λιγότερες θερμίδες θα μπορούσαμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε ένα απλό hamburger, μία σαλάτα Ceasar’s με τραγανό ή ψητό κοτόπουλο και ένα McVeggie χωρίς τυρί. Αν επιλέξουμε και πατάτες, επιλέγουμε μέγεθος Deluxe με σάλτσα Barbeque. Για επιδόρπιο, μπορούμε να παραγγείλουμε γιαούρτι με φρούτα.

Στα Goody’s παραγγείλετε ένα Premier Παραδοσιακό χωρίς σάλτσα ή χωριάτικο κοτόπουλο χωρίς μαγιονέζα. Ακόμα, μπορείτε επιλέξετε μακαρόνια Ναπολιτάνε χωρίς τυρί και μία Ceasar’s χωρίς κρουτόν και vinaigrette.

Στα KFC επιλέξτε τραγανά φιλέτα κοτόπουλο χωρίς πατάτες, Zinger burger, πράσινη σαλάτα χωρίς ντρέσινγγκ και πουρέ αντί για τηγανιτές πατάτες.

Οι πίτσες Hut, αν και απολαυστικές, περιέχουν πολλές θερμίδες σε κάθε κομμάτι τους. Επιλέξτε Margarita με λεπτό ζυμάρι. Έτσι, γλιτώνετε πολλές θερμίδες οι οποίες περιέχονται σε χοντρό ζυμάρι.
Τέλος, πρέπει να αναφερθούμε και στο σουβλάκι. Ένα είδος φαστφούντ που ο μέσος Έλληνας καταναλώνει 1-2 φορές την εβδομάδα. Επιλέξτε καλαμάκι. Εάν θέλετε 2 σουβλάκια με πίτα, επιλέξτε μερίδα αντί τυλιχτά. Αντικαταστήστε τη μαγιονέζα, την κέτσαπ και το τζατζίκι με μουστάρδα ή γιαούρτι αποφεύγοντας, με αυτόν τον τρόπο, πολλές θερμίδες.
Λούκας Ουίλλερ

2.    Γενικά, τι πρέπει να προσέχουμε όταν επιλέγουμε φαγητό σε εστιατόριο φαστφούντ;

Το να τρως σε εστιατόριο φαστφούντ δεν είναι απαραίτητα κακό αφού μπορείτε, μέσω της ποικιλίας των φαγητών που σας παρέχεται, να επιλέξετε σαλάτες χωρίς dressing ή μουστάρδα. Επίσης, μπορείτε να παραγγείλετε κοτόπουλο, που είναι χαμηλό σε λιπαρά, και να πιείτε άφθονο νερό αντί κάποιο ανθρακούχο αναψυκτικό. Τα φαγητά που είναι μαγειρεμένα στο φούρνο ή στη σχάρα είναι ακόμα καλύτερα όταν συνοδεύονται από ψωμί σικάλεως και όχι από άλλα τηγανιτά φαγητά όπως πατάτες. Αν επιθυμείτε πατάτες, επιλέξτε φούρνου.
                                                     Άρια Στάθη

3.    Πόση σημασία έχει ο αριθμός εστιατορίων φαστφούντ μία περιοχής στην επιλογή των κατοίκων της συγκεκριμένης περιοχής να καταναλώσουν από εκεί φαγητό;

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο μεγάλος αριθμός εστιατορίων φαστφούντ στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν αφήνει ανεπηρέαστους τους κατοίκους. Όταν σε αρκετά σημεία της πόλης υπάρχει ένα σουβλατζίδικο, μία πιτσαρία, ένα McDonalds, ένα Goody’s, Everest, Γρηγόρης και ένα σωρό άλλα τέτοια εστιατόρια, είναι πιο εύκολο για κάποιον που πεινάει να επιλέξει να αγοράσει από εκεί φαγητό από το να πάει σε άλλου είδους εστιατόριο ή, ιδανικά, να ετοιμάσει φαγητό μόνος του στο σπίτι. Μάλιστα, οι μεγάλες αλυσίδες φαστφούντ, φτιάχνουν πολλά ίδια μαγαζιά στην ίδια πόλη ώστε να μη χρειάζεται ο καταναλωτής να οδηγήσει για να πάει εκεί αλλά να έχει πρόσβαση σε αυτά και με τα πόδια. Τέλος, το «γρήγορο φαγητό» είναι, από άποψη τιμών, εφικτό να αγοραστεί και από χαμηλόμισθα άτομα. Και εδώ, ο λόγος που γίνεται αυτό είναι γιατί οι εταιρίες θέλουν να αυξήσουν τα έσοδα τους επεκτείνοντας την πώληση των προϊόντων τους σε όσο το δυνατόν περισσότερους καταναλωτές.
Λούκας Ουίλλερ


4.    Ποια πρέπει να είναι η σωστή διατροφή ενός παιδιού;

Ένα παιδί προσχολικής ηλικίας θα πρέπει να καταναλώνει ημερησίως 1300-1700 θερμίδες. Οι τροφές τους θα πρέπει να συνδυάζονται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να περιλαμβάνουν, κατά προσέγγιση, 15%-20% πρωτεΐνες, 50%-60% υδατάνθρακες και 30% λιπαρά. Ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα θα πρέπει να έχει ως εξής: α) Υδατάνθρακες: 6-11 μερίδες αποτελούμενες από ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά ρύζι. β)Πρωτεΐνες: 2-3 μερίδες αποτελούμενες από κρέας, πουλερικά, ψάρι, φασόλια, αυγά. γ) Λιπαρά: 2-3 μερίδες από τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως γάλα, γιαούρτι, τυρί. δ) 2-5 μερίδες λαχανικών. ε) 2-3 φρούτα
Νίκος Μπαλαχούτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου