5/12/10

Απόψεις...Κινηματογραφικές-Δεκέμβριος 2010


Έφτασε Δεκέμβριος (μπορεί και Ιανουάριος, εξαρτάται σε ποιό τεύχος θα συμπεριληφθούμε) όμως επιστρέψαμε δριμύτεροι. Μάλλον η ζέστη και ο νοτιάς των προηγούμενων εβδομάδων επηρρέασαν και εμάς και η παραγωγή υλικού για το «Ημέρες Σχολείου» δεν υπήρχε. Πλέον, με σύμμαχο και τον κρύο καιρό, ήρθε η ώρα να δώσουμε το δικό μας βροντερό παρόν.

ΤΟ ΠΑΡΤΥ

Η πρώτη ταινία που προβλήθηκε, σύμφωνα με τον προγραμματισμό Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, ήταν «Το Πάρτυ», μία κωμωδία σε σκηνοθεσία Μπλέικ Έντουαρτς με πρωταγωνιστή τον σπουδαίο Πήτερ Σέλερς. Η ομάδα του Μάνου Ορφανουδάκη ανέλαβε να παρουσιάσει κάποιες πληροφορίες σχετικές με τον πρωταγωνιστή της ταινίας καθώς επίσης να συγγράψει και την σύνοψη της ταινίας που ακολουθεί.

Σύνοψη ταινίας

Ο Πήτερ Σέλερς υποδύεται έναν ηθοποιό που κάνει πολλές γκάφες στα γυρίσματα μίας ταινίας με αποτέλεσμα να τον απολύσουνε. Το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας διαδραματίζεται σε ένα σπίτι όπου γίνεται ένα πάρτυ και ο Σέλερς έχει προσκληθεί κατά λάθος. Εκεί, δεν αργεί να κάνει γκάφα. Το κακό είναι ότι αυτή η γκάφα δεν είναι και η τελευταία του. Ακολουθούν και άλλες που διαλύουν το πάρτυ και το έκαναν αξέχαστο σε όσους παρευρίσκονται σε αυτό. Παράλληλα, ο πρωταγωνιστής γνωρίζει και μία κοπέλα από την Γαλλία, την οποία ερωτεύεται.

Με πρωταγωνιστή ένα κωμικό που έχει γράψει ιστορία με την εξαιρετική κίνηση του σώματος του, η κωμωδία αυτή μας έκανε να γελάσουμε και να καταλάβουμε ευκολότερα το νόημα που ήθελε να μας περάσει.

Το «Πάρτυ» ήταν ένα έργο που ήθελε να μας δείξει πόσο «ψωνισμένοι» ήταν (και είναι) κάποιοι πλούσιοι και διάσημοι άνθρωποι. Ήταν μία κωμωδία που θα μείνει αξέχαστη σε όλους.

Αποστόλης Λεμπιδάκης (Α’ Γυμνασίου)

Βιογραφία Πήτερ Σέλερς


Ο Peter Sellers γεννήθηκε στο Southsea του Portsmouth. Το κανονικό του όνομα ήταν Richard Henry αλλά τον φώναζαν Peter σε ανάμνηση του αδερφού του που είχε πεθάνει στη γέννα.Ξεκίνησε να δουλεύει στα 15. Η πρώτη του δουλειά ήταν στο θέατρο Ilfracombe. Πέρασε από διάφορα πόστα. Μεταξύ άλλων έγινε ταξιθέτης καθώς και υπεύθυνος φωτισμού. Ήξερε να παίζει πολύ καλά ντραμς.Όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος υπηρέτησε στην Πολεμική Αεροπορία, όχι όμως σαν πιλότος εξαιτίας ενός προβλήματος όρασης που αντιμετώπιζε.

Ο Peter Sellers καθιερώθηκε στη συνείδηση του ευρύ κοινού με τη συμμετοχή του στις ταινίες του Ροζ Πάνθηρα ως Επιθεωρητής Κλουζώ. Από το 1975 έως το 1978 γύρισε τρεις ταινίες της σειράς (είχαν πρηγηθεί οι «The Pink Panther» και «Shot in the Dark»). Δεν


πρόλαβε να ολοκληρώσει εν ζωή τα γυρίσματα μίας ακόμα ταινίας («Στα Ίχνη του Ροζ Πάνθηρα») με ήρωα τον Επιθεωρητή Κλουζώ. Η ταινία ολοκληρώθηκε με υλικό που δεν είχε χρησιμοποιηθεί σε άλλες ταινίες του «Ροζ Πάνθηρα».

Ο Sellers θεωρούνταν από τους συνεργάτες του αρκετά ιδιότροπος. Συχνά λογομαχούσε με τον φίλο του, σκηνοθέτη Μπλέικ Έντουαρτς κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «Ροζ Πάνθηρα» και του «Πάρτυ».

Το 1964, σε ηλικία 38 ετών, ο Sellers υπέστη αλλεπάλληλες καρδιακές προσβολές (συνολικά 13) μέσα σε διάστημα λίγων ημερών. Η αιτία για τα καρδιακά επεισόδια ήταν η έντονη ζωή του δημοφιλούς ηθοποιού (ποτό, κάπνισμα, χρήση ναρκωτικών ουσιών). Τα επόμενα χρόνια, αντί να δεχτεί ιατρική βοήθεια, απευθύνθηκε σε...αστρολόγο. Το 1977 ο Sellers επέζησε από ισχυρή καρδιακή προσβολή. Τελικά, στις 24 Ιουλίου 1980 ο μεγάλος πρωταγωνιστής αφήνει την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Λονδίνου. Ήταν 54 ετών.

Μάνος Ορφανουδάκης (Α’ Λυκείου)
Πηγές:

  1. http://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Sellers
  2. http://www.cosmo.gr/Lifestyle/England/281379.html
  3. http://www.imdb.com/name/nm0000634/bio

ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΘΑΝΑΣΗ;

Η δεύτερη κατά σειρά ταινία του Κύκλου ήταν το αντιπολεμικό αριστούργημα του Ντίνου Κατσουρίδη «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;».


Μετά την προβολή της ταινίας τέθηκε για σχολιασμό από τους μαθητές το παρακάτω ερώτημα: Ποιά σκηνή της ταινίας σας έμεινε χαραγμένη στη μνήμη; Ακολουθούν απαντήσεις μαθητών:

  • Θυμάμαι τη σκηνή των βασανιστηρίων του Θανάση. Μου φάνηκε ιδιαίτερα σκληρή.
  • Εγώ θυμάμαι τη σκηνή όπου ο Χανς, ο φίλος του Θανάση, βασανιζόταν. (Νίκος Μπαλαχούτης)
  • Η σκηνή, στην οποία συγκινήθηκα βαθύτατα, ήταν αυτή που έδειχνε τα βασανιστήρια του Θανάση. Ήταν σκληρή σκηνή αλλά, δυστυχώς, σκληροί ήταν και οι Γερμανοί.
  • Η σκηνή που μου έμεινε χαραγμένη είναι εκείνη στην οποία ο Χανς και ο Θανάσης τρέχουν μέσα στο εργοστάσιο για να γλιτώσουν τη σύλληψη. Εκεί, ο Θανάσης αφήνει πίσω του τον Χανς να πέσει στα χέρια των Γερμανών. Μέσα από αυτή τη σκηνή φαίνεται, κατ’αρχάς, πόσο βάρβαροι ήταν οι Γερμανοί και πόσο τους φοβόταν ο κόσμος. Πάνω απ’όλα όμως, φαίνεται η συμπεριφορά του Θανάση, ο οποίος προσπάθησε να σώσει μόνο τον εαυτό του χωρίς να νοιαστεί για τον Χανς. (Μάνος Ορφανουδάκης)
  • Θυμάμαι την σκηνή όπου ο Θανάσης γίνεται φίλος μς τον Γερμανό στρατιώτη ενώ ήταν κατοχή. Δέθηκαν πολύ και ας ανήκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα. Στο τέλος, όταν πεθαίνει ο Χανς, ο Θανάσης κλαίει πολύ. Πιστεύω ότι ήταν η πιο συγκινητική στιγμή του έργου.

  • Δεν ξεχνάω τη σκηνή όπου ο Θανάσης περπατούσε στο δρόμο αλλά αναγκάζεται να αφήσει το τσουκάλι με το φαγητό και να φύγει. Οι περαστικοί άρχισαν να τρώνε το φαγητό που είχε πέσει στο δρόμο από το τσουκάλι (το τελευταίο αναποδογύρισε). Είναι συγκινητικό να βλέπεις ότι οι άνθρωποι τότε πεινούσαν και πέθαιναν. Υπήρχε
φτώχεια και δυστυχία. Αυτά έφεραν μαζί τους οι Γερμανοί. (Κώστας Σαβοϊδάκης)
  • Θυμάμαι όταν ο Θανάσης νομίζει ότι τον κυνηγάνε και το βάζει στα πόδια. Τότε, του πέφτει το συσσίτιο και τα πεινασμένα παιδιά του δρόμου πέσανε στο φαγητό σαν να ήταν ζήτημα ζωής ή θανάτου να το φάνε από τον βρώμικο δρόμο! Μου έμεινε χαραγμένη αυτή η σκηνή γιατί έδειξε πόσο πεινούσαν οι άνθρωποι εκείνη την εποχή λόγω του πολέμου.
  • Η πιο αξέχαστη στιγμή ήταν όταν ο Θανάσης κατάλαβε ότι κουβαλούσε μαζί του προκηρύξεις στο τενεκεδάκι που έβαζε και το συσσίτιο. Έτρεξε να τις πετάξει. Εκεί φάνηκε ο φόβος του και ο φόβος που ένοιωθαν οι Ελληνες γενικά όταν είχαν στα χέρια τους κάτι που μπορούσε να τους κάνει ένοχους και που θα μπορούσε να τους οδηγήσει στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Η ομάδα της Άριας Στάθη  ανέλαβε να παρουσιάσει τη βιογραφία του Θανάση Βέγγου, τη σύνοψη της ταινίας και μερικές πληροφορίες σχετικά με την γερμανική κατοχή στην Ελλάδα.

Σύνοψη ταινίας

Η ταινία αναφέρεται στην Ελλάδα της γερμανικής κατοχής. Δίνεται βάση στη ζωή του Θανάση, ενός καθημερινού ανθρώπου αρκετά προβλήματα διαβίωσης. Κάνει ό,τι μπορεί για να ζήσει την οικογένειά του. Βιώνει διάφορες περίεργες καταστάσεις όταν τον
συλλαμβάνουν άδικα, τον φυλακίζουν και τον βασανίζουν. Κάποια στιγμή γίνεται, άθελά του, πληροφοριοδότης για λογαριασμό της Αντίστασης όταν η αδερφή του αρχίζει να βάζει προκηρύξεις κρυφά σε ένα δοχείο που κουβαλάει μαζί του καθημερινά για να παίρνει συσσίτιο.

Μέσα από την ταινία αυτή μπορούμε να γνωρίσουμε την σκληρότητα εκείνης της καθημερινότητας και τη βαναυσότητα των βασανιστηρίων που γίνονταν τότε. Πιστεύω πως είναι μία πολύ ωραία ταινία που αξίζει να τη δείτε διότι θα σας κάνει να νιώσετε σαν να έχετε ζήσει στην Κατοχή.
Άρια Στάθη (Γ’ Γυμνασίου)

Βιογραφία Θανάση Βέγγου

Ο Θανάσης Βέγγος γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο στις 29 Μαϊου 1927. Γονείς του ήταν ο Βσίλης και η Ευδοκία Βέγγου. Πριν γίνει ηθοποιός είχε εργαστεί στην Εταιρεία Ηλεκτρισμού. Η πρώτη του ταινίες ήταν η «Μαγική Πόλις» του Νίκου Κούνδουρου το 1954. Επίσης, ο Θανάσης Βέγγος συνεργάστηκε με τον Πάνο Γλυκοφρύδη, τον Ντίνο

Κατσουρίδη και τον Παντελή Βούλγαρη. Μερικές ακόμα διάσημες ταινίες του είναι «Ο Ηλίας του 16ου», «Ο Δράκος», «Μανταλένα», «Ποτέ την Κυριακή» και «Διακοπές στην Αίγινα».
Θανάσης Καλφόπουλος (Α’ Γυμνασίου)

Η πείνα κατά τη διάρκεια της Κατοχής

Ανάμεσα στα πολλά βάσανα που πέρασε ο ελληνικός λαός την περίοδο της Κατοχής, το πιο τρομερό ήταν η μεγάλη πείνα, από την οποία ειδικά τον πρώτο χρόνο (1941-1942) πέθαναν χιλιάδες άνθρωποι.  Οι κατακτητές άρπαξαν από τη χώρα ό,τι τους ήταν χρήσιμο για τον πόλεμο που συνέχιζαν με άλλες χώρες: τρόφιμα, πρώτες ύλες από τα εργοστάσια,μεταφορικά μέσα, καύσιμα και χρήματα. Πιο πολύ υπέφεραν από την πείνα οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων και ειδικά της Αθήνας καθώς και οι κάτοικοι των νησιών. Αυτό συνέβη γιατί με τον πόλεμο είχαν καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό οι δρόμοι και δεν μπορούσαν να έρθουν τρόφιμα (σιτάρι, λάδι, όσπρια, λαχανικά)  από την επαρχία όπου τα καλλιεργούσαν.

Άρια Στάθη (Γ’ Γυμνασίου)



Ι. Πηγές:


ΙΙ. Προτεινόμενα βιβλία σχετικά με το βασικό θέμα της ταινίας:

Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου (Άλκη Ζέη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου